Er zijn veel mensen die medicijnen krijgen in de vorm van oogdruppels. Soms wordt bij het voorschrijven door een oogarts of huisarts vergeten dat de patiënt ook contactlenzen draagt. Contactlenzen dragen en het gebruik van oogdruppels kan prima samengaan, als er maar aan een paar regels voldaan wordt.
Contactlenzen verwijderen voor het toedienen van oogdruppels
Wanneer er oogdruppels (medicijnen) in het oog moeten worden gedaan, zullen altijd eerst de contactlenzen verwijderd moeten worden. Er zijn meerdere redenen hiervoor:
Contactlenzen nemen de oogdruppel op
Doordat contactlenzen gas- en vochtdoorlatend zijn, kunnen ze ook vloeistoffen opnemen en daarmee ook de oogdruppels. De oogdruppel komt dan niet in zijn geheel op de juiste plaats terecht in het oog. Doordat de contactlens de oogdruppel heeft opgenomen, gaat de lens het medicijn ook weer langzaam afgeven aan het oog. Door deze langzame afgifte komt er telkens opnieuw een beetje van het medicijn in het oog, wat niet de bedoeling is.
Contactlenzen reageren op de oogdruppel
De oogdruppels (medicijnen) bevatten veel verschillende bestandsdelen en soms ook kleurstoffen. Deze bestandsdelen en kleurstoffen kunnen invloed hebben op het materiaal van de contactlenzen. Hierdoor kan de contactlens beschadigd raken, waardoor het ook een negatieve invloed heeft op het oog.
Tevens heeft een oogdruppel een andere stroperigheid (viscositeit) dan traanvocht. Hierdoor kan de contactlens verstopt raken, of juist heel onprettig aanvoelen.
Wachttijd na toedienen oogdruppels en het inzetten van contactlenzen
Bij veel oogdruppels wordt geadviseerd om minimaal 15-30 minuten te wachten nadat de oogdruppels zijn gebruikt. Na deze 15-30 minuten kunnen de contactlenzen weer worden ingedaan. Bij oogdruppels die erg stroperig zijn of erg gekleurd zijn loopt de wachttijd op.
Kijk voor de zekerheid altijd even in de bijsluiter (zie onderaan artikel).
Contactlenzen bij een ontstoken oog
Heb je een ontstoken oog, is het rood of komt er “troep” uit, staak dan onmiddelijk het dragen van contactlenzen. Heb je dag-, week- of maandlenzen, gooi deze dan weg. De kans dat je het oog opnieuw infecteert bij het gebruiken van de contactlenzen is simpelweg te groot. Heb je harde contactlenzen of zachte contactlenzen die speciaal op maat gemaakt zijn? Neem dan contact op met je oogzorgspecialist. Deze heeft speciale reinigingsmiddelen om de contactlenzen weer steriel te maken.
Contactlenzen na een operatie
Heb je een operatie aan de ogen gehad, zoals bijvoorbeeld een staar operatie? Draag dan geen contactlenzen. Het oog moet herstellen van de operatie. Pas zodra na controle door de oogarts of optometrist is aangegeven dat er weer contactlenzen mogen worden gedragen, is het mogelijk. Het is wel verstandig om de ogen en de contactlenzen te laten controleren door een oogzorgspecialist. Het is mogelijk dat er een ander merk of type contactlenzen gedragen moet worden na aanleiding van de operatie. Ook kan de oogsterkte zijn veranderd.
Bijsluiter opzoeken oogdruppels
Voor de juiste informatie over oogdruppels kunt u de bijsluiter raadplegen.
De bijsluiters zijn ook te raadplegen op de Geneesmiddelen Informatie Bank.
Informatie van de oogzorgspecialist over contactlenzen en oogdruppels
Voor meer informatie over oogdruppels in combinatie met contactlenzen kunt u terecht bij één van onderstaande oogzorgspecialisten.
Maak online een afspraak voor een oogmeting bij een Pearle vestiging bij jou in de buurt !
Geef als eerste een reactie