Kerstster giftig en schadelijk voor ogen

Kerstster giftig en schadelijk voor ogen

Rondom de feestdagen halen veel mensen de kerstster (Euphorbia Pulcherrima of Poinsettia Pulcherrima) in huis. Deze plant ziet er door zijn prachtige kleuren feestelijk uit. Echter veel mensen weten niet dat de kerstster giftig is en schadelijk voor de ogen!

Kerstster onderdeel van de Wolfsmelkfamilie

De kerstster is onderdeel van de wolfsmelkfamilie. Veel van de plantensoorten uit deze familie produceren een wit, latex-achtige sap wat soms erg giftig is. Dit sap vloeit uit een beschadigde plant, het zorgt voor heling van de plant, maar beschermt de plant ook tegen vraat. Het sap is giftig voor mens en potentieel dodelijk voor huisdieren.

Bindvliesontsteking ogen bij contact met de kerstster

Het sap van de kerstster is giftig. Wanneer dit sap in contact komt met de ogen, kan er een bindvliesontsteking ontstaan met roodheid en tranen tot gevolg. Het is dan ook van belang om niet aan de plant te komen. Gebeurt dit wel, dan moeten de handen uitgebreid gewassen worden.

Oogontsteking door contact met de kerstster

Is er per ongeluk contact met de bladeren of het giftige sap van de kerstster en dit komt in het oog terecht, dan is het belangrijk dat er meteen actie wordt ondernomen.

Benodigde tijd: 10 minuten

Spoelen oog, na contact met de kerstster

  1. Zet oogspoelvloeistof en handdoeken klaar.

    Indien oogspoelvloeistof niet voorhanden is (verkrijgbaar via de oogzorgspecialist), kan ook lauw kraanwater gebruikt worden.

  2. Ga op een stoel zitten of op de grond liggen.

    Houdt de handdoeken rond het gezicht en de kleding, zodat dit overtollig vocht kan opvangen.

  3. Kijk naar boven en houd de oogleden open.

    De oogleden kunnen gespreid worden met de vingers. Het is verstandig om het licht in de ruimte te dimmen in verband met overgevoeligheid voor licht.

  4. Spoel het oog.

    Het oog kan gespoeld worden met de oogspoelvloeistof / (lauw) water. Er dient minimaal 10 minuten lang gespoeld te worden.

  5. Neem contact op met de oogzorgspecialist of de huisarts.

    De oogzorgspecialist kan kijken of er schade aan het oog is, eventueel kan de huisarts medicatie voorschrijven.

Contact met de huid

Komt het giftige sap op de huid, dan kan er irritatie of een allergische reactie ontstaan. De huid dient overvloedig te worden gespoeld met water. Als de irritatie blijft, dient een arts geraadpleegd te worden.

Inname van de kerstster

Vooral kinderen vinden de plant er aantrekkelijk uitzien. Krijgt iemand per ongeluk een stukje van de kerstster binnen, dan bestaat de kans op irritatie van de mondslijmvliezen. Mogelijk treedt er misselijkheid, braken en diarree op. De meesten mensen vertonen vaak geen enkel symptoom. Verwijder in ieder geval alle resten uit de mond en laat veel water drinken. Na inname van grote hoeveelheden dient een arts te worden gewaarschuwd!

Kerstster giftig voor dieren

Dieren die eenmaal eten, blijven vaak dooreten. Dit gebeurt ook met de kerstster. Uiteindelijk zal het dier ziek worden: braken, (bloederige) diarree, apathie en beven. Heeft een dier van de plant gegeten, alarmeer dan direct de dierenarts!

Kerstster op tafel

Uiteraard is het gezellig om de kerstster op tafel te zetten. Zorg er wel voor dat op die tafel geen etenswaren uitgestald staat. Zo voorkom je dat het eten per ongeluk vergiftigd wordt.

Contact met de oogzorgspecialist

De oogzorgspecialist biedt hulp. Deze kan zien of er schade aan het oog is ontstaan als er sap van de kerstster in het oog is gekomen. De oogzorgspecialist kan u dan verder helpen.

Neem gerust contact op met een van onderstaande oogzorgspecialisten.

Maak online een afspraak voor een oogmeting bij een Pearle vestiging bij jou in de buurt !

      Geef als eerste een reactie

      Geef een reactie

      Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.