Goedkope contactlenzen een goed idee?

Goedkope contactlenzen een goed idee?

De advertenties, de prijzen, het lijkt zo verleidelijk om eens voor goedkope contactlenzen te gaan. Maar is dat wel zo verstandig?

Helaas denken nog steeds veel mensen dat iedere contactlens hetzelfde is en dat je zomaar kunt overstappen van het ene merk op het andere. Die keuze is dan vooral gebaseerd op de prijs. En laat nu net de prijs de slechtste motivatie zijn.

Het beste is om de contactlenzen te gebruiken die jouw optometrist of contactlensspecialist heeft aangemeten. Aan de hand van uitgebreide metingen is deze specialist tot een bepaald type lens gekomen. Vaak heeft er een proefpassing plaats gevonden en aan de hand daarvan is de definitieve contactlens bepaalt. Door zomaar voor een ander merk te kiezen, heb je alle moeite die is gedaan voor het vinden van de perfecte lens teniet gedaan.

Prijsverschillen tussen contactlenzen

Ondanks al die moeite die de specialist heeft genomen, blijft toch die prijs knagen. Waarom zijn andere merken toch duurder dan die goedkope contactlenzen?

Nieuw ontwikkeling contactlenzen

Vroeger wist men nog relatief weinig over de invloed van contactlenzen op de ogen. Pas na verloop van tijd zag men complicaties en werden lenzen aangepast. Toch kun je op de dag van vandaag contactlenzen kopen die zijn ontwikkeld in de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw. De ontwikkelingskosten zijn er uit, alle marketingkosten zijn gestopt en daardoor zijn het nu goedkope contactlenzen geworden. Vraag is of jij met lenzen wil rondlopen die meer dan 40 jaar geleden zijn ontwikkeld, terwijl men nu zoveel meer weet over de gezondheid van het oog?

De nieuwste contactlenzen laten niet alleen meer zuurstof door, ze zijn ook comfortabeler en hebben een betere pasvorm.

One size fits all contactlenzen

In het verleden werden er contactlenzen gemaakt welke in 1 of 2 verschillende maten op de markt gebracht werden. Daarmee was bij 80% van de mensen het mogelijk om zachte contactlenzen aan te meten. Voor de Europese markt was er 1 maat populair en voor de Aziatische markt een andere maat.

20% van de mensen was ongeschikt voor zachte lenzen, die hadden dus gewoon pech of moesten aan de harde contactlenzen. En van de 80% die wel de zachte lenzen kon dragen, was er nog een groot deel dat toch wel comfort klachten had.

Inmiddels wordt er meer op de individuele ogen aangemeten. Er wordt echt gezocht naar een lens die bij jouw oog past en soms wordt zelfs besloten tot maatwerk zachte lenzen.

Herken je het volgende: je draagt altijd shirts in de maat XL en soms past het gewoon niet. Ditzelfde gebeurt ook bij contactlenzen. Ga je over op een ander merk met dezelfde maat, zit het toch niet lekker. De pasvorm van deze nieuwe lens komt niet overeen met jouw ogen.

Uitgeklede prijzen en snelle jongens

Via webwinkels zijn leuke aanbiedingen te vinden van contactlenzen. Hou er dan wel rekening mee dat dit uitgeklede prijzen zijn. Dus zonder service, zonder controle en meestal zonder contactlensvloeistoffen. Tel die kosten erbij op en je ziet dat de specialist bij jou in de buurt zo gek nog niet is. Heb je meteen een vast aanspreekpunt en iemand die optimaal jouw gezondheid van de ogen kan bijhouden.

Vind je een aanbieding waarbij je stijl achterover slaat? Denk er goed over na. Zijn het dezelfde contactlenzen die je altijd al had, dezelfde hoeveelheid, zijn ze wel toegestaan voor de Europese markt (CE-teken) en is het een bedrijf met een goede reputatie. Met enige regelmaat duiken er nieuwe spelers op die in partijen handelen, je zult jezelf moeten afvragen of daarmee zaken wil doen.

Wanneer je contactlenzen koopt, let er dan altijd op dat je het merk/type koopt dat is aangemeten met de juiste waardes. Ga ook nog steeds regelmatig voor een contactlenscontrole en wees altijd eerlijk tegen de specialist.

Heb je een keer een ander merk geprobeerd en je hebt klachten, neem contact op met je specialist en vertel deze welke lenzen je hebt geprobeerd. Alleen dan kan de specialist jou goed helpen.

Hulp nodig?

Bij onderstaande bedrijven kun je terecht voor goed advies over contactlenzen, ook als je ze ergens anders hebt gekocht.

      Geef als eerste een reactie

      Geef een reactie

      Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.