De juiste zonnebril kiezen is nog niet zo makkelijk

De juiste zonnebril kiezen is nog niet zo makkelijk

Het is nog niet zo gemakkelijk om de juiste zonnebril te kiezen. Het hoeft er ook niet bij eentje te blijven natuurlijk. Het hangt af van wat je doel is van de zonnebril of het ook aan een aantal technische eisen moet voldoen.

Zonnebril om een statement te maken

Wil jij de zonnebril dragen of een bepaalde uitstraling te hebben of om een statement te maken, dan kies je natuurlijk voor een echte eyecatcher en niet eentje die je bij één van de vele kledingketens of brillenketens koopt. Dan is de kans wel heel groot dat je iemand tegenkomt met dezelfde zonnebril. En daar gaat je zorgvuldig opgebouwde image.

Bezoek dus een zelfstandige opticien die de collectie zorgvuldig samenstelt. Vaak zorgt deze ervoor dat hij van alles een uniek exemplaar van heeft, waardoor de kans erg klein wordt dat je iemand met exact dezelfde zonnebril tegenkomt.

Zonnebril voor het sporten

Sport jij veel buiten, dan is het verstandig een zonnebril te kiezen die speciaal voor jouw sport geschikt is. Een wielrenner stelt andere eisen aan de zonnebril, dan een tennisser. Denk hierbij aan lichtomstandigheden, contrast, maar ook UV werking.

Zonnebril voor het autorijden

Ben jij beroepschauffeur of rij jij gewoon veel auto. Dan is een speciale zonnebril voor het autorijden een goede optie. Er zijn zonnebrillen die het contrast verhogen, waardoor je bij schemer alles goed kunt onderscheiden. Deze zijn zelfs meekleurend verkrijgbaar. Schijnt de zon fel, dan wordt het glas automatisch donkerder.

Zonnebril voor op het water

Ben jij veel op het water, dan is een speciale zonnebril voor watersporten ideaal. Deze kan de schittering van het water wegnemen. Dit wordt gedaan met een polarisatie filter. Denk ook aan een goede UV werking.

Welke zonnebril je ook kiest, let in ieder geval op de UV werking en polarisatie filter.

UV filter in zonnebrillen

Een UV filter is echt heel belangrijk in een zonnebril. Doordat de glazen donkerder zijn, gaan je pupillen automatisch verder open. Heeft jouw zonnebril geen goed UV filter, dan komt dit UV licht in je oog terecht. Dit kan schadelijk zijn voor je ooglens en het netvlies. Maar ook het oogwit wordt snel aangetast door UV licht. Wellicht ken je wat oudere mensen die iedere zomer liggen te bakken in de zon zonder zonnebril? Kijk dan eens naar hun oogwit. Dit is vaak wat gelig en bobbelig. Dat gebeurt er door geen goede zonnebril te dragen.

Op zonnebrillen die in Europa via reguliere winkels te koop zijn, zit vaak een stickertje met UV400. Dit betekent dat UV-licht tot 400nm wordt weg gefilterd. Zie je in een winkel voor wel een erg goedkope prijs een zonnebril met een zo’n stickertje, denk dan even extra na. Is het te goedkoop om waar te zijn, dan is dit vaak ook zo.

Zo zal in vakantielanden een Ray Ban van € 5,= vaak geen echte Ray Ban zijn en een UV filter is dan eigenlijk wel uitgesloten.

Polariserende glazen in een zonnebril

Een polariserend brillenglas laat licht maar in één richting door. Probeer je voor te stellen dat licht van alle kanten op je af komt: verticaal, horizontaal, diagonaal. Een polariserend glas, laat het licht alleen door dat een bepaalde richting heeft. Bijvoorbeeld horizontaal.

Daar merk je eigenlijk helemaal niets van. Totdat je op het water bent. Daar schittert het licht door het water. Deze schittering kun je wegnemen met een polariserende zonnebril.

Voor de echte watersporters is dit zeer fijn. Ook mensen die veel autorijden merken dat ze er baat bij hebben. In de zomer zie je wel eens dat de weg begint te schitteren door de hitte die van het wegdek afkomt. Met een polariserende zonnebril wordt dit schitteren een stuk minder.
Bij old-timers wel even opletten. Heb je geharde autoramen, dan zie je met een polariserende zonnebril allemaal strepen op de ramen. Dit komt door het hardingsproces van het raam.

CE markering op een zonnebril

Vaak zit er op een zonnebril een stickertje met een CE markering. Dit geeft aan hoeveel er van het zichtbare licht wordt gefilterd. De meeste mensen zegt dit niets. Hierbij een overzicht.

CE 0: geeft minder dan 20% absorptie van het zichtbare licht en beschermt onvoldoende. Deze kunnen wel gebruikt worden voor mensen die gevoelig zijn voor lichtinval of als je de bril binnen draagt. Voor buiten zijn ze minder geschikt.

CE 1: geeft een absorptie van het zichtbare licht van 20%-57%. Een zonnebril met CE categorie 1 is te gebruiken voor bewolkte dagen. Ongeschikt voor een mooie zonnige dag.

CE 2: geeft een absorptie van het zichtbare licht van 57%-82%. Dit is een zonnebril die je kunt gebruiken voor een matig zonnige dag. Maar is nog steeds niet geschikt voor felle zon.

CE 3: de meeste zonnebrillen vallen in deze categorie. Er is een absorptie van 82%-92% van het licht. Dit is geschikt voor fel zonlicht.

CE 4: het hoogst haalbare. Deze glazen geven een absorptie van meer dan 92% en daarmee vooral geschikt voor watersporten en de wintersport. Echter wordt dit filter weer afgeraden voor deelname aan het verkeer: ze maken het net te donker.

Zonnebril goed afstellen

Iedere bril moet goed afgesteld zijn, zo ook jouw zonnebril. Koop je een hele goedkope zonnebril, dan is het materiaal vaak van dusdanige kwaliteit dat deze niet goed is af te stellen. Als het al lukt, vervormt het materiaal vrij snel, waardoor de bril weer niet lekker zit.

Koop je zonnebril bij een zelfstandige. Al bij de inkoop wordt gelet op de kwaliteit, ook vanwege het afstellen. De opticien kan de bril helemaal goed passend maken voor jouw gezicht, zodat je niet iedere keer je bril weer op je neus omhoog hoeft te schuiven.

Afspraak maken voor een contactlenscontrole of een oogmeting?

Maak nu een afspraak bij een winkel bij u in de buurt voor een goede oogmeting of een contactlenscontrole. Ook als u de contactlenzen online heeft gekocht!

Maak online een afspraak voor een oogmeting bij een Pearle vestiging bij jou in de buurt !

      Geef als eerste een reactie

      Geef een reactie

      Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.