Mondkapje veroorzaakt beslagen bril

Geen beslagen bril meer met mondkapje

Door de Corona / COVID-19 zijn mensen steeds meer een mondkapje gaan dragen. Helaas geeft dit bij brildragers vaak een slecht zicht doordat de binnenkant van de brillenglazen beslaat door de uitgeademde lucht.

Gelukkig zijn er oplossingen zodat brillen niet meer beslaan door het gebruik van een mondkapje, denk hierbij aan speciale coatings, sprays en brillendoekjes.

Waarom brillenglazen beslaan bij het gebruik van een mondkapje:

 1. Warme uitgeademde lucht ontsnapt uit het mondkapje

  Doordat het mondkapje niet strak rond de mond zit, kan de uitgeademde lucht onder andere via de bovenkant ontsnappen. Een bril die vaak gedeeltelijk over het mondkapje komt vangt deze warme lucht op.

 2. Koude brillenglazen vangen de warme lucht op

  De ontsnapte warme lucht wordt opgevangen achter de bril. De brillenglazen zijn kouder dan de uitgeademde lucht. In deze uitgeademde lucht zit veel vocht. Dit raakt het oppervlak van de koudere brillenglazen.

 3. Vorming waterdruppels

  De warme lucht koelt af op het koudere oppervlak van de brillenglazen waardoor minuscule waterdruppeltjes ontstaan. Dit is het beslaan van de bril.Beslaan van brillenglazen door mondkapje

Anti-condens coatings tegen het beslaan van brillenglazen door een mondkapje

Fabrikanten van brillenglazen hebben speciale coatings ontwikkeld die ervoor zorgen dat brillenglazen minder snel beslaan. De condens die op de brillenglazen neerslaat, verandert in een onzichtbare laag waar je nauwelijks nog last van hebt. Deze speciale anti-condens-coating is ideaal voor mensen die veel met een mondkapje op werken. Ook als je regelmatig van buiten naar binnen loopt heb je baat bij deze glazen, de glazen zullen minder snel beslaan. De coating kan alleen tijdens de productie van brillenglazen worden aangebracht, niet meer achteraf. De oogzorgprofessional kan advies geven welke coating voor jou het beste is.

werking anti beslaan brillenglazen mondkapje
Bewerkte afbeelding, origineel Shamir

Brillendoekjes tegen het beslaan van brillenglazen

Inmiddels bestaan er ook speciale brillendoekjes welke ervoor zorgen dat de brillenglazen niet meer beslaan als je een mondkapje draagt. De brillendoekjes zijn geïmpregneerd met een speciale stof die geactiveerd wordt zodra deze in aanraking komt met waterdamp. Het is verstandig om eerst de glazen goed schoon te maken met een microvezeldoekje voor brillenglazen. Daarna na wrijven met deze geïmpregneerde brillendoekjes. Afhankelijk van het merk doekje en de luchtvochtigheid zullen de brillenglazen tot 72 uur condensvrij blijven. De brillendoekjes zijn verkrijgbaar bij de oogzorgprofessional.

HOYA Clear it anti condens brillendoekje

De anti-condenssprays voor brillenglazen

Naast de anti-condenssprays bestaan er ook speciale anti-condensgels welke ervoor zorgen dat de brillenglazen minder snel beslaan door bijvoorbeeld het gebruik van een mondkapje. Er wordt een dun laagje op het brillenglas aangebracht, wat ervoor zorgt dat de warme vochtige lucht niet als condens neerslaat op de koude brillenglazen.

Het is verstandig om voor het gebruik van deze sprays of gels de brillenglazen eerst goed schoon te maken met een speciale microvezeldoek bestemd voor brillenglazen. Zo worden de glazen goed schoon, waarna de glazen behandeld kunnen worden met de spray of gel. Deze anti-condenssprays en gels zijn verkrijgbaar via de oogzorgprofessional.

Contactlenzen als alternatief voor de bril

Vind je het maar lastig om de bril condens vrij te houden als je een mondkapje draagt? Denk dan eens aan contactlenzen. Er is zeer veel mogelijk met contactlenzen en het hoeft allemaal niet zo moeilijk te zijn. Zo kun je denken aan daglenzen. Deze vervang je iedere dag, zodat je geen zorgen hebt om het schoonmaken van de contactlenzen. Tegenwoordig zijn er ontzettend veel verschillende contactlenzen. Zelfs voor mensen waar vroeger ooit tegen is gezegd dat ze niet geschikt waren voor lenzen. De oogzorgprofessional geeft graag advies hierin.

Oogzorgprofessionals geven advies

De oogzorgprofessional geeft graag advies. Heb je last van een beslagen bril door het gebruik van een mondkapje? Neem gerust eens contact op.

Maak online een afspraak voor een oogmeting bij een Pearle vestiging bij jou in de buurt !

   1 Comment

   1. Ik heb ook vaak last van beslagen brilglazen wanneer ik een mondkapje draag. Goed om te weten dat er coatings bestaan voor glazen zodat deze minder snel beslaan. Ik ga mij verder verdiepen in dit thema en binnenkort even langs bij de opticien.

   Geef een reactie

   Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.