Nachtlenzen, wat zijn dat?

wat zijn nachtlenzen

Wat zijn nachtlenzen?

Nachtlenzen, ook wel Orhto-K lenzen genoemd, zijn speciale contactlenzen die ’s nachts gedragen worden, waardoor je overdag scherp kunt zien zonder contactlenzen.

’s Nachts lenzen dragen?

De contactlenzen hebben een speciale vorm, waardoor deze ’s nachts het hoornvlies wat afplatten. Worden ’s ochtends de lenzen uitgedaan, dan blijft het hoornvlies in die stand staan en kun je scherp kijken.

Niet iedereen is hiervoor geschikt

Het is op dit moment alleen geschikt voor mensen die bijziend zijn, een min sterkte dus. Voor verziende mensen (met een plus-sterkte)  is het nog niet mogelijk. De sterkte die momenteel goed te corrigeren is met nachtlenzen is tot circa -5.00 Dpt. Heb je ook nog een cylinder, dan is deze veelal te corrigeren tot een sterkte van -2.50 Dpt.

Daarnaast moeten de ogen gezond zijn.

Leeftijd bij nachtlenzen

Leeftijd speelt niet echt een rol bij nachtlenzen. Momenteel is er veel aandacht voor kinderen die bijziend aan het worden zijn. Dit komt doordat kinderen minder buitenspelen, zonlicht heeft een positieve effect op het voorkomen van bijziendheid. Daarnaast werken kinderen telkens meer op korte afstanden door gebruik van telefoons en tables. Dit heeft een enorme impact op de groei van de bijziendheid. Voor kinderen zijn juist de nachtlenzen een uitstekende keuze. Met nachtlenzen worden goede resultaten behaald in het stabiliseren van de groei van de bijziendheid.
Bij kinderen worden nachtlenzen al aangepast vanaf een leeftijd van 7 jaar!

Lezen met nachtlenzen

Dat kan heel goed! Veel mensen die leesproblemen hebben en bijziend zijn, kunnen geholpen worden met speciale nachtlenzen. Deze corrigeren niet alleen de verte-sterkte maar ook de leessterkte. De contactlensspecialist/optometrist kan hier goed in adviseren.

Met nachtlenzen in ook scherp zien

Op het moment dat u ’s avonds de lenzen in doet, ziet u meteen scherp. Zo kunt u nog even in bed lezen of televisie kijken. Ook met de lenzen in, kunt u veilig aan het verkeer deelnemen.

Vervanging van de contactlenzen

De nachtlenzen gaan één jaar mee. Daarna moeten ze vervangen worden.
De contactlenzen zijn van een extreem hoog zuurstofdoorlatend materiaal gemaakt. Dit is nodig voor uw ogen, nadeel is dat het materiaal daardoor fragiel is en langzaam gaat vervormen. Om het maximale effect te behalen, dienen daarom de nachtlenzen ieder jaar vervangen te worden.

Beginnen met nachtlenzen

Nachtlenzen moeten worden aangemeten. Hiervoor is zeker wat tijd nodig.
Naast het meten van de sterkte, wordt ook het oppervlak van het hoornvlies in kaart gebracht. Dit heet een corneatopografie. Tevens wordt de gezondheid van het oog bekeken. Aan de hand van al deze metingen worden voor u op maat gemaakte contactlenzen gemaakt.
Zodra deze binnen zijn, worden de lenzen gepast. Zijn ze goed, dan krijgt u de lenzen na instructie mee. Vaak vinden er dan in korte periode meerdere controles plaats. Bijvoorbeeld de volgende ochtend, een week later en dan een maand later. In het begin is dit intensief. Vervolgens is het om de 3 tot 6 maanden op controle.

Dichtstbijzijnde nachtlenzenspecialist

Maak online een afspraak voor een oogmeting bij een Pearle vestiging bij jou in de buurt !

      Geef als eerste een reactie

      Geef een reactie

      Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.