Slapen met contactlenzen, verkeerd?

Slapen met contactlenzen

Het overkomt iedereen wel eens, per ongeluk slapen met contactlenzen in. Is dat nu verkeerd of niet?

Er zijn speciale contactlenzen die juist gedragen moeten worden tijdens het slapen. Dit zijn de zogenaamde nachtlenzen en worden speciaal aangemeten om ’s nachts te dragen. Nu spreken we over de gewone zachte contactlenzen en harde of vormstabiele contactlenzen.

Deze lenzen zijn bedoeld om overdag te dragen, terwijl je wakker bent. Gedurende de dag knipperen de ogen. Op dat moment beweegt de lens en wordt het traanvocht ververst. Daarmee wordt ook het zuurstof ververst en de afvalstoffen verwijderd.

Zuurstof en contactlenzen

Bij goed aangemeten contactlenzen wordt er op gelet dat de contactlenzen altijd de juiste hoeveelheid zuurstof doorlaat aan de ogen en dat er geen tekorten ontstaan.

Wordt er te weinig zuurstof doorgelaten dan krijgt het hoornvlies een tekort aan zuurstof en dat is niet goed. Het oog kan hierdoor schade oplopen.

De oogzorgspecialist let altijd aandachtig mogelijke zuurstoftekorten tijdens een contactlenscontrole. Wordt dit in een vroeg stadium geconstateerd, dan kan er worden ingegrepen en is herstel mogelijk. Laat daarom minimaal 1x per jaar de ogen controleren. Soms is iedere 6 maanden een controle wenselijk. Jouw oogzorgspecialist kan aangeven wat voor jouw van toepassing is.

Tijdens het slapen neemt de zuurstofvoorziening af richting het hoornvlies. Wellicht herken je dit wel: ontwaak je, dan kun je even onscherp zien. Na een paar minuten is alles weer normaal. Er is dan een licht zuurstof tekort geweest, wat het oog prima zelf kan corrigeren.

Worden de contactlenzen per ongeluk ’s nachts wel gedragen, dan merk je dit in de ochtend vaak met een flinke klachten, zoals bijvoorbeeld roodheid en irritatie. Draag die dag dan geen contactlenzen, maar zet de bril op. Het oog moet dan echt herstellen.

Ook bij een dutje opletten

Ook bij een klein dutje op de bank kan een zuurstoftekort optreden. Gebeurt het een keer, haal de lenzen uit en draag de rest van de dag een bril.

Het advies is dan ook om altijd de contactlenzen uit het oog te halen als je gaat slapen of als je een dutje gaat doen.

Handig is om altijd een kleine (vakantie) verpakking van je contactlenzenvloeistof en een lenshouder bij je te hebben. Niet alleen handig voor als je ergens onverwacht blijft slapen, maar ook als je ineens even je contactlenzen moet schoonmaken of uit moet doen.

Kleine verpakkingen van contactlenzenvloeistoffen haal je bij je oogzorgspecialist.

Afspraak maken voor een contactlenscontrole of een oogmeting?

Maak nu een afspraak bij een winkel bij u in de buurt voor een goede oogmeting of een contactlenscontrole. Ook als u de contactlenzen online heeft gekocht!

Maak online een afspraak voor een oogmeting bij een Pearle vestiging bij jou in de buurt !

      Geef als eerste een reactie

      Geef een reactie

      Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.