Een nare hoest, loopneus en alle tekenen van een griep met daarbovenop ook nog eens rode waterige ogen met misschien ook nog wel dikke oogleden. De kans is groot dat je een oogontsteking hebt.
Virussen die de “normale” griep veroorzaken kunnen ook oogontstekingen veroorzaken. Het is dus niet voorbehouden aan het coronavirus. Ga dus niet meteen uit van het ergste!
Een oogontsteking ontstaat over het algemeen omdat de neus wordt gesnoten en waarna vervolgens met dezelfde zakdoek ook het oog wordt schoongemaakt. Daarnaast kan het ook heel makkelijk gebeuren dat je met je handen het gebied rond je ogen raakt en daarmee de infectie overbrengt.
Coronavirus en oogontstekingen
De American Acadamy of Ophthalmology (Amerikaanse Vereniging van Oogartsen) hebben bevestigd dat het COVID-19 virus oogontstekingen kan veroorzaken. Men kan zich hier tegen beschermen. Lees ook het artikel Coronavirus besmetting via de ogen
Er zijn voornamelijk twee oorzaken van besmetting van de ogen door het virus, waardoor een oogontsteking kan ontstaan.
Hoesten en niezen
Als eerst kan een (corona) virus bij het oog komen doordat het via de lucht verspreid wordt. Sta je binnen 2 meter van iemand die een virusinfectie heeft en deze hoest of niest dan kan het virus jouw ogen bereiken. Het beste kun je de ogen beschermen met een speciale bril.
Aanraken van de ogen
Een (corona) virus kan ook via de handen het oog bereiken. Bijvoorbeeld doordat je in de supermarkt met een winkelmandje loopt die vlak daarvoor is gebruikt door iemand die ziek is. Vervolgens raak jij je ogen aan en kun je een oogontsteking oplopen. Vandaar ook het advies om de handen goed te wassen met water en zeep nadat je buiten bent geweest of in contact bent gekomen met anderen.
Het goede nieuws is dat onder de coronapatienten “maar” 1% tot 3% ook daadwerkelijk een oogontsteking krijgt.
Adenovirus oogontsteking
Op dit moment is het vooral het coronavirus wat in de belangstelling staat. Echter de meest bekende veroorzaker van oogontstekingen is het adenovirus.
Symptomen van het adenovirus die een griep veroorzaken
- Koorts
- Maag-darmproblemen zoals diarree en misselijkheid
- Acute bronchitis
- Keelpijn
- Longontsteking
- Oogontsteking
De symptomen van een oogontsteking (conjunctivitis) zijn vooral een rood oog met duidelijke rode aderen, waterige afscheiding en een zanderig gevoel.
Adenovirussen is een groep virussen welke bekend staan voor het veroorzaken van vooral de gewone griep en vele andere veel voorkomende aandoeningen van de bovenste luchtwegen.
Er zijn ook nog vele andere virussen die oogontstekingen kunnen veroorzaken. Heb je last van een oogontsteking, neem dan contact op met een oogzorgprofessional bij jouw in de buurt.
Het voorkomen van oogontstekingen
Voorkomen is beter dan genezen. We geven 4 manieren om de kans op een virale oogontsteking te verminderen.
1. Handen wassen
Was direct je handen. De beste manier is om de handen nat te maken, in te zepen en dan dit goed te verdelen en scrubben voor 20 seconden. Afsluitend goed afspoelen en het liefst drogen in de lucht of gebruik te maken van een schone handdoek.
2. Raak de ogen niet aan
Voorkom dat je in je ogen wrijft of aan je gezicht komt. Ook als je geen ziekteverschijnselen hebt, is het verstandig je hier aan te houden.
3. Deel geen persoonlijke zaken
Zorg ervoor dat je niet elkaars spullen gebruikt zoals contactlensdoosjes, oogdruppels, make-up spullen, bad- en handdoeken. Conjunctivitis is erg besmettelijk!
4. Gebruik een bril in plaats van contactlenzen
Heb je griepverschijnselen, dan is het verstandig om tijdelijk geen contactlenzen te dragen. Zet een bril op.
Behandeling van een virale oogontsteking
Helaas is er geen behandeling van een virale oogontsteking, ook niet door het coronavirus. Normaal gesproken verdwijnt de oogontsteking na 1 tot 2 weken.
Mocht je zijn gediagnostiseerd met een een virale oogontsteking, dan kan je arts de volgende huis-medicatie aanraden:
- Vrij verkrijgbare pijn medicatie zoals paracetamol
- Een warm compres op het oog voor een paar minuten. Gebruik hiervoor iedere keer een schone doek voor ieder oog! Zo voorkom je dat de infectie van het ene oog naar het andere wordt overgebracht.
- Gebruik oogdruppels om het oog goed vochtig te houden, dit verlicht de irritatie. Voorkom dat je met het flesje de ogen aanraakt, zodat je niet de infectie overbrengt van het ene oog naar het andere. Laat je goed voorlichten door de oogzorgprofessional.
Het komt vaak voor dat huisartsen de antibiotica oogdruppels voorschrijven voor een virale oogontsteking. Een huisarts heeft weinig ervaring in het verschil te zien tussen een bacteriële en virale oogontsteking. Jouw oogzorgprofessional heeft de juiste apparatuur om een goede diagnose te stellen. Deze kan dan in overleg met jouw huisarts de juiste medicijnen voorschrijven. Ongeveer 60% van de patiënten met virale oogontstekingen krijgen antibiotica druppels voorgeschreven, welke geen enkele invloed hebben op de ontsteking zelf.
Verkeerd gebruik van antibiotica zorgt voor resistentie
Als een patiënt antibiotica toegediend krijgt terwijl die niet noodzakelijk is, dan kan het zijn dat het op een later moment minder effectief is: op het moment dat er wel een antibioticum noodzakelijk is.
Antibiotica kunnen een virale oogontsteking erger maken
Antibiotica oogdruppels kunnen invloed hebben op het menselijk afweersysteem. Juist dit afweersysteem is noodzakelijk om de virale oogontsteking op te ruimen. Hierdoor kan de ontsteking langer aanwezig blijven.
Wat te doen bij een oogontsteking
Indien je last hebt van een oogontsteking neem dan eerst telefonisch contact op met je oogzorgprofessional. Deze kan telefonisch al een inschatting maken of het verstandig is om een afspraak te maken of dat het telefonisch kan worden afgehandeld.
Dichtstbijzijnde oogzorgprofessional
Maak online een afspraak voor een oogmeting bij een Pearle vestiging bij jou in de buurt !
Geef als eerste een reactie