Monovisie met contactlenzen

Monovisie met contactlenzen

Als contactlensdrager ben je gewend om scherp te kunnen kijken zonder bril. Helaas komen rond het 40ste levensjaar de eerste leesproblemen. Dan zou je kunnen denken aan een leesbril. Er zijn ook mogelijkheden met contactlenzen, zoals bijvoorbeeld monovisie (ook monovision genoemd). Er is een groot verschil tussen monovisie contactlenzen, bifocale- en multifocale contactlenzen.

De oogzorgprofessional kan kiezen voor monovisie contactlenzen op het moment dat de eerste leesproblemen ontstaan. Monovisie is daarnaast een goede optie voor mensen die problemen met bifocale of multifocale contactlenzen hebben.

Werking van monovisie

Bij monovisie wordt één oog gebruikt voor het kijken in de verte, het andere oog voor dichtbij. Je hebt dan een contactlens voor de verte én een contactlens voor dichtbij. Hierdoor zie je dus met het oog waar de verte lens op zit scherp voor veraf en iets minder scherp voor dichtbij. Bij het oog met de leeslens is het precies andersom. Hou je beide ogen open, dan zie je zowel veraf als dichtbij acceptabel en comfortabel scherp.

De term monovision is dan ook niet helemaal goed. Beide ogen werken namelijk samen om goed te kunnen kijken op alle afstanden. Echter één oog ziet net wat scherper dan het andere op bepaalde afstanden.

Het klinkt alsof het moeilijk wennen is aan monovisie contactlenzen, maar dat valt reuze mee. Zeker wanneer de leessterkte nog niet zo hoog is, is monovisie zeker een optie.

Voordelen en nadelen van monovisie

✅Mogelijke optie voor mensen die geen bifocaal of multifocaal kunnen verdragen
✅Prijs
❌Limiet aan leessterkte
❌Niet volledig scherp in zowel verte als dichtbij kijken
❌Niet optimaal voor langdurig leeswerk
❌Afname van dieptezien

Prijs monovision contactlenzen

Mensen die niet kunnen wennen aan bifocale of multifocale contactlenzen kunnen vaak nog wel geholpen worden met dit monovision systeem. Daarnaast is de prijs vaak gunstiger dan van multifocale of bifocale contactlenzen. Er wordt een monofocale contactlens gebruikt, simpel gezegd een lens voor de afstand. Dit is een stuk eenvoudiger van opbouw en daardoor in productie dan van bifocale/multifocale contactlenzen.

Limiet leessterkte

Helaas zit er wel een limiet aan de leessterkte die mogelijk is. Dit verschilt per persoon. Naarmate iemand ouder wordt, neemt ook de leessterkte toe. Hierdoor neemt ook het verschil in sterkte tussen beide ogen toe als er monovision wordt toegepast. Er komt dan een moment dat de hersenen dit niet meer accepteren. Er zal dan gekozen moeten worden voor bifocale of multifocale contactlenzen… of een leesbril naast gewone contactlenzen.

Niet volledig scherp zien met monovisie contactlenzen

Doordat het ene oog in de verte goed kan zien en het andere oog voor dichtbij wordt ingesteld, is het zien met beide ogen tegelijk niet optimaal. Zowel in de verte als bij dichtbij kijken is het een compromis.

Niet optimaal voor langdurig leeswerk

Wordt er veel en langdurig achterelkaar op korte afstand gewerkt of gelezen dan is het monovisie systeem af te raden. Beter kan dan worden overgegaan op multifocale contactlenzen of op verte contactlenzen in combinatie met een leesbril.

Alternatieven voor monovisie contactlenzen

Er zijn alternatieven voor mensen die geen monovisie contactlenzen willen gebruiken om zowel veraf als dichtbij te kunnen kijken. Zo kunnen er alleen contactlenzen voor de verte worden gebruikt in combinatie met een leesbril, maar ook bifocale of multifocale contactlenzen. En uiteraard bestaat er ook nog de multifocale bril voor mensen die geen contactlenzen willen.

Monovision contactlenzen laten aanmeten

Zijn er (beginnende) leesproblemen en ben je geïnteresseerd in contactlenzen waarmee je dit kunt oplossen? Neem dan contact op met één van onderstaande oogzorgspecialisten. Aan de hand van jouw wensen en een gedegen oogonderzoek kunnen zij jou van het beste advies voorzien.

Maak online een afspraak voor een oogmeting bij een Pearle vestiging bij jou in de buurt !

      Geef als eerste een reactie

      Geef een reactie

      Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.