Met contactlenzen op zomervakantie

Met contactlenzen op zomervakantie

De zomervakantie komt eraan! Maar waar gaat de reis naar toe deze zomer? Velen zullen in Nederland een camping of vakantiehuisje opzoeken, anderen gaan met de auto naar één van de omringende landen en een enkeling zal met het vliegtuig naar een vakantieparadijs gaan. Eén ding is zeker, de contactlenzen gaan mee!

Op de camping met je contactlenzen

Of je nu in Nederland op de camping gaat staan of in het buitenland, contactlenzen zijn dan handig. Toch zijn er een aantal zaken waar je op moet letten.

Leestijd: 1 minuut

Waar moet je op letten als je contactlenzen draagt op de camping?

 1. Bewaar de contactlenzenvloeistoffen koel

  Contactlenzenvloeistoffen moeten koel/op kamertemperatuur bewaard worden. Zorg er dan ook voor dat deze altijd in de schaduw staan. Ben je met een tent op de camping? Wikkel dan je fles vloeistof in een handdoek en bewaar het geheel op een beschutte plek. De handdoek werkt als een thermo-deken.
  Lees ook het artikel: Contactlenzenvloeistof koel bewaren.

 2. Let op de hygiëne

  Was de handen uitvoerig met water en zeep voordat je de contactlenzen inzet of uithaalt. Geen water en zeep in de buurt, dan kun je ook een desinfecterende handgel gebruiken.
  Weten hoe je optimaal je handen wast, lees dan Handen wassen, hoe doe je dat?

 3. Zorg voor een schone omgeving

  Moet je de contactlenzen schoonmaken, zorg dan dat je werkoppervlak schoon is; liefst met een desinfecterend reinigingsdoekje afnemen. Mocht de contactlens per ongeluk op de wastafel vallen, is het wel zo fijn als deze schoon is.

Met de auto op zomervakantie, denk aan de contactlenzen

Ga je met de auto op vakantie, houdt er dan rekening mee dat een auto van binnen heel snel erg warm wordt als deze in de zon geparkeerd staat. Contactlenzen en contactlenzenvloeistoffen kunnen hier niet goed tegen. Ga je de auto uit, neem dan je contactlenzen en vloeistoffen mee. Tijdens het rijden kun je de vloeistoffen en de voorraad contactlenzen het beste in een handdoek rollen. Dit werkt als een thermodeken, wat de lenzen en vloeistoffen tijdelijk beschermd tegen de omgevingstemperatuur.

Zorg er ook voor dat brillen en zonnebrillen niet op het dashboard blijven liggen. Behalve dat dit inbrekers uitnodigd, is er ook kans op brand. Ook het dashboard kastje is geen goede plek voor een bril of zonnebril. De bril of zonnebril kan vervormen door de hitte. Ook kan de coating van de glazen beschadigen door de hitte.

In sommige landen is het verplicht een reservebril mee te nemen als je met de auto op pad bent. Lees er meer over in het artikel Reservebril mee op vakantie.

Op vakantie in een warm land, let op de temperatuur van je contactlensvloeistoffen.

Ga je voor een heerlijke zonvakantie, denk dan zeker aan je contactlenzen en contactlensvloeistoffen. Deze kunnen niet tegen de extreme hitte. Zorg ervoor dat je contactlensvloeistoffen en je voorraad contactlenzen koel / op kamertemperatuur bewaard worden: uit de zon en in de schaduw.

Met het vliegtuig op vakantie, neem naast je contactlenzen ook een bril mee in de cabin

Ga je met het vliegtuig op vakantie, dan moet je zeker goed voorbereid zijn. Tijdens het vliegen daalt de luchtvochtigheid en kunnen de contactlenzen gaan irriteren. Het is verstandig om dan een lenshouder, een klein flesje lenzenvloeistof en een bril bij je te hebben. Het beste kun je ook wat desinfecterende handgel meenemen. Zitten de contactlenzen tijden het vliegen vervelend: haal ze uit en zet de bril op. Nog beter is om direct een bril op te zetten, dan voorkom je problemen. Een heel artikel is besteed aan reizen met het vliegtuig: Contactlenzenvloeistof op vakantie en in het vliegtuig

Vakantieflesjes contactlenzenvloeistof

Die grote flessen met contactlenzenvloeistof zijn niet altijd handig om mee te nemen op vakantie, ze nemen gewoon veel plek in beslag. Jouw oogzorgprofessional heeft ook kleine flacons met contactlenzenvloeistof te koop. Makkelijk voor vakanties of een weekendje weg. Vraag er gerust naar.

Daglenzen tijdens de zomervakantie

Wil je helemaal af van het schoonmaakritueel van je contactlenzen tijdens de zomervakantie en wil je geen flessen vloeistof meeslepen? Denk dan eens aan daglenzen. Inmiddels is daar erg veel keuze in, zodat er voor iedereen wel een geschikte daglens beschikbaar is. Niet alleen makkelijk tijdens de vakantie, maar ook voor een weekendje weg of tijdens het sporten is de daglens ideaal. Jouw oogzorgprofessional kan je er mee helpen.

Zonnebril en contactlenzen mee op vakantie

Ga je lekker op vakantie, vergeet dan niet om een goede zonnebril mee te nemen. Je hebt een zonnebril nodig die je ogen goed beschermen tegen de UV-straling, maar soms is een polariserend filter heel handig. Lees er over: De juiste zonnebril kiezen is nog niet zo makkelijk.

Oogzorgprofessional bij jouw in de buurt

Zit jij met specifieke vragen rondom je ogen of contactlenzen? Neem gerust contact op met één van onderstaande oogzorgprofessionals. Zij zullen je graag te woord staan.

Maak online een afspraak voor een oogmeting bij een Pearle vestiging bij jou in de buurt !

   Geef als eerste een reactie

   Geef een reactie

   Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.