Leesklachten in de herfst en winter

Leesklachten in de herfst en winter

Naarmate de herfst en de winter invalt gaat menigeen thuis lekker knus bij de haard of op de bank lezen. Veel mensen van begin 40 valt dan ineens wat op: er zijn leesklachten. In de zomer was er nog geen vuiltje aan de lucht en konden boeken en tijdschriften prima worden gelezen al zittend in een tuinstoel.

Uitstel van leesbril of leeslenzen

Leestijd: 1 minuut

Het moment is aangebroken dat de eerste leesbril of leeslenzen aangeschaft moet worden. Er zijn nog een aantal manieren om de leesklachten even het hoofd te bieden.

  1. Langere armen

    “Worden je armen te kort?” Die vraag wordt regelmatig gesteld aan mensen die problemen met lezen krijgen. In het begin wil het nog wel eens helpen om het leeswerk iets verder weg te houden. Maar de lettertjes worden uiteindelijk toch te klein.

  2. Grotere letters op de e-reader

    Grotere letters op de e-reader zorgt ervoor dat er toch nog zonder andere hulpmiddelen goed gelezen kan worden. Dit werkt ook met beeldschermen van de pc/laptop. In de browserinstellingen is de lettergrote vaak aan te passen.

  3. Meer verlichting

    Komt er meer verlichting op het te lezen werk, dan werkt dit dubbel op positief! Het contrast tussen de letters en de achtergrond wordt beter, waardoor het lezen makkelijker gaat. Daarnaast verkleinen de pupillen van de ogen, waardoor een scherper beeld op het netvlies ontstaat. Op de e-reader, laptop of bij een pc-monitor is vaak de helderheid in te stellen. Het kan tijdelijk helpen.

De oplossing voor leesklachten

Uiteindelijk helpt meer verlichting, langere armen of grotere letters niet meer voldoende. Het wordt tijd voor een leesbril of contactlenzen waarmee gelezen kan worden. In het begin kiezen mensen vaak voor een goedkope kant-en-klare leesbril. Lees je veel of werk je vaak op korte afstand, dan is het verstandig een goede leesbril of contactlenzen aan te schaffen.

Kant-en-klare leesbril vs maatwerk van de opticien

Een kant-en-klare leesbril is prima te gebruiken als je eventjes snel een etiketje wil lezen of in een restaurant de menukaart. Echter een maatwerk leesbril is veel verstandiger als je langdurig ontspannen wilt lezen.

Een kant-en-klare leesbril heeft 1 sterkte voor zowel het rechter- als het linkeroog. Ook wordt er geen rekening gehouden met de afstand tussen de ogen.

Bij een maatwerk leesbril wordt de sterkte voor ieder oog apart bepaald. Daarnaast wordt er gekeken naar de samenwerking tussen beide ogen en wordt de afstand tussen de beide ogen bepaalt. Er wordt dan een leesbril gemaakt die perfect is voor jouw ogen! Er wordt rekening gehouden met de ideale leesafstand, de houding en de mate waarin je de leesbril wilt gebruiken. Kortom een maatwerk leesbril is fijn voor intensief of langdurig leeswerk.

Leesbril vs multifocale bril

Een multifocale bril noemt men in de volksmond ook wel een varifocale bril. Met dit type kan op alle afstanden worden gekeken. Zowel op veraf als dichtbij! Boven in de bril wordt de verte-sterkte verwerkt en onder in de volledige leessterkte. Er is een verloop in sterkte van de bovenzijde naar de onderzijde van het brillenglas, waardoor op alle afstanden scherp gekeken kan worden. Ideaal voor iedereen die de hele dag door in de verte moet kijken en dit afwisselt met beeldschermwerk of even snel een notitie tussendoor moet lezen.

Ook als er geen bril voor de verte nodig is, is een multifocale bril handig; je voorkomt daarmee dat de bril iedere keer op en af gezet moet worden.

Een multifocale bril koop je niet zomaar online. Nog meer als bij de leesbril vindt er maatwerk plaats. De hoogte van het verte gebied als ook de hoogte van het leesgebied moet worden ingemeten. De oogzorgspecialist is bij uitstek de persoon om advies te geven voor de juiste multifocale bril voor ieder gebruik.

Liever geen leesbril? Denk eens aan contactlenzen

Nu kan het zijn dat je leesklachten hebt, maar per se geen bril wil dragen. Ook dan zijn er oplossingen, zoals contactlenzen. Veel mensen denken dat contactlenzen alleen maar de verte sterkte kunnen corrigeren. Echter al geruime tijd bestaan er ook lenzen voor mensen die problemen krijgen met de kleine lettertjes. Deze speciale contactlenzen zorgen er net als multifocale contactlenzen voor dat je op alle afstanden weer scherp kunt kijken. De werking is wel anders dan bij de bril variant. Lees er meer over in het artikel over multifocale contactlenzen.

Contactlensdrager en nu ook klachten met lezen?

Draag je al contactlenzen om ervoor te zorgen dat je in de verte goed kunt kijken, ook dan kun je leesklachten krijgen. Dit ontstaat nu eenmaal vanaf ongeveer het 40ste levensjaar. Ook nu kun je beginnen met een leesbril. Maar nog mooier is om meteen maar over te stappen op multifocale contactlenzen. Dit is voor mensen die al contactlenzen dragen juist veel makkelijker: je hoeft niet meer te leren in- en uithalen en ook de gewenning van een lens op het oog is er al. Dus wat let je?

De oogzorgspecialist helpt je bij leesklachten

Heb je leesklachten, neem dan gerust contact op met één van onderstaande oogzorgspecialisten. Juist zij kunnen je precies adviseren op basis van jouw wensen rondom comfortabel kijken.

Maak online een afspraak voor een oogmeting bij een Pearle vestiging bij jou in de buurt !

      Geef als eerste een reactie

      Geef een reactie

      Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.