Kinderen en contactlenzen

Kinderen en contactlenzen

Kinderen vragen telkens vaker of ze contactlenzen mogen dragen. Ouders zijn daar vaak nog wat terughoudend in. Dit komt vaak doordat vroeger werd gedacht dat iemand minstens op de middelbare school moesten zitten voordat een iemand aan contactlenzen kon beginnen. Dit is achterhaald.

Minimale leeftijd voor contactlenzen

Een echte minimale leeftijdsgrens is er niet. Soms moeten pasgeboren babies zelfs al aan de contactlenzen. Deze hebben dan een aangeboren afwijking aan de ogen en er moet dan direct ingegrepen worden met contactlenzen. Dit wordt veelal in ziekenhuizen gedaan door optometristen, aangezien dit toch wel een speciale discipline is binnen het contactlenzen-aanpassen.

Voordeel van contactlenzen t.o.v. een bril voor kinderen

Tegenwoordig zijn de meeste kinderen die aan contactlenzen beginnen tieners, maar die leeftijd wordt telkens jonger. Kinderen zijn zich bewust van hun uiterlijk en hebben iets tegen een bril. Daarnaast biedt de contactlenzen een voordeel bij het sporten: er kan geen bal tegen de bril aankomen en tijdens het spelen komt de bril ook niet telkens in de verdrukking. Het geeft het kind meer speelruimte.

Daarnaast is er door het intensieve gebruik van mobiele telefoons en tablets op telkens jongere leeftijd in combinatie met minder buitenspelen een verhoogde kans op bijziendheid op jonge leeftijd. Ingrijpen kan dan wel met contactlenzen om de verergering van de sterkte te stabiliseren. Dit kan (nog) niet met brillenglazen.

Myopie Management of bijziendheid afremmen

Deze bijziendheid-remming (myopie managment) gebeurt momenteel al vanaf een leeftijd van 6-7 jaar. Dat lijkt jong, maar als jouw kind al een lichte sterkte heeft, dan is het zeker aan te raden hier serieus met je optometrist over te praten. Eerlijk gezegd is het verstandig om bij jonge kinderen, vanaf circa 4 jaar, jaarlijks de ogen te laten meten. Juist in de jonge jaren ontwikkelen de ogen zich heel snel. Vaak heb je als ouder niet door dat er iets aan de hand is.

Type contactlenzen voor kinderen

Kinderen kunnen alle soorten contactlenzen dragen: zachte lenzen, harde lenzen en nachtlenzen.

Nachtlenzen voor kinderen

Het grote voordeel van nachtlenzen is dat de kinderen de contactlens ’s nachts draagt. De ouders zijn dan altijd in de buurt, ook als het kind de lenzen ’s ochtends moet uithalen en ’s avonds moet indoen. Hierbij is de hygiene vaak gewaarborgd door het toezicht van de ouders. Ook kan het kind deze lenzen niet kwijtraken tijdens het spelen of sporten. Ze worden tenslotte alleen ’s nachts gedragen!

Bij nachtlenzen worden de contactlenzen ’s nachts gedragen en bij het opstaan uitgedaan. ’s Nachts wordt het oog gecorrigeerd, waardoor er overdag scherp gekeken kan worden. Deze lenzen worden vaak ingezet om de groei van bijziendheid te remmen.

Zachte contactlenzen bij kinderen

De meeste kinderen die nu contactlenzen dragen, dragen zachte contactlenzen. Er is dan de keuze uit lenzen die een dag, 2 weken of een maand meegaan. Deze worden uitsluitend overdag gedragen. Dit houdt wel in dat de lenzen goed schoon gemaakt moeten worden. Hygiene is erg belangrijk. Toezicht van een ouder is wenselijk. Ook met speciale zachte contactlenzen is het mogelijk om de groei van de bijziendheid te remmen.

Harde contactlenzen bij kinderen

Dat kinderen vroeger niet zo snel contactlenzen mochten dragen, komt met name door de harde contactlens. De allereerste contactlenzen waren hard, konden makkelijk breken en waren redelijk kostbaar. Inmiddels zijn harde contactlenzen niet meer zo hard als voorheen. Ze laten nu ook zuurstof door en zijn beter voor de ogen dan de allereerste generatie van contactlenzen. Tevens zijn ze minder breekbaar en qua kosten valt het nu ook allemaal wel mee. Echter ze kunnen wel makkelijker verloren raken tijdens het buitenspelen of sporten. Daarnaast duurt het eventje voordat je bent gewend aan het dragen van harde contactlenzen. Dat is ook de reden waarom er vaak voor zachte contactlenzen wordt gekozen.

Kinderen voorbereiden op contactlenzen

Er komen ook telkens meer programma’s op de markt waar het kind al wordt voorbereid op het dragen van contactlenzen, zodat het er spelenderwijs kennis mee weet te maken. De oogzorgspecialist kan je hier wegwijs in maken.

Meer weten over contactlenzen en kinderen

Wil jouw kind graag contactlenzen dragen, maak dan eens een afspraak met één van onderstaande oogzorgspecialisten. Aan de hand van de leeftijd, de “wijsheid”, de groei van het kind, maar ook de wensen kunnen de verschillende opties worden doorgenomen.

Maak online een afspraak voor een oogmeting bij een Pearle vestiging bij jou in de buurt !

      Geef als eerste een reactie

      Geef een reactie

      Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.