Help! Ik moet aan de leesbril!

Contactlenzen om mee te lezen

Er zijn oplossingen met contactlenzen als je leesproblemen hebt en geen leesbril wil dragen.

Al jaren bestaan ze, zowel harde als zachte lenzen, waar een leesdeel in zit. Sommigen zijn bifocaal en andere multifocaal.

Bifocale contactlenzen

Bifocaal is het beste te vergelijken met een brillenglas van vroeger, waar zo’n half maantje in zat. Bij contactlenzen is de vormgeving iets anders, maar het principe is wel hetzelfde. Kijk je naar iets in de verte, dan kijk je precies door het vertedeel van de contactlens. Bij kijken naar iets op leesafstand, kijk je door het leesdeel van de lens. Nadeel is dat er geen tussenafstanden zijn waar je scherp kunt zien.

Multifocale contactlenzen

Multifocaal is het beste de vergelijken met een brillenglas van tegenwoordig, waarbij je geen leesdeel meer ziet zitten. Er is een geleidelijke overgang van verte naar dichtbij. Bij multifocale contactlenzen kan dit ook een geleidelijke overgang zijn, maar ook alternerend. Dit laatste houdt in dat er ringen zijn van dichtbij en verte. Tevens zijn er nog enkele variaties in. Grote voordeel is dat je op alle afstanden kunt kijken.

De contactlensspecialist / optometrist kan na aanleiding van een oogonderzoek bepalen, welke type leeslens het beste voor u geschikt is.

Voordelen bifocale / multifocale contactlenzen

De voordelen zijn dat u zowel veraf als dichtbij goed kunt lezen, dat er geen aparte leesbril meer nodig is. Nog een groot voordeel is dat je geen last hebt van beslagen brillenglazen als je van buiten naar binnen gaat of dat je last hebt van natgeregende brillenglazen. Nog een groot voordeel: je kunt een gewone zonnebril dragen, zonder sterkte. Dit geeft je een hoop keuze vrijheid en bespaart enorm in de kosten van een extra set multifocale brilleglazen.

Nadelen bifocale / multifocale contactlenzen

Er zijn ook nadelen. Zo kan het zijn dat het contrast bij kijken in de verte en lezen iets afneemt. Tevens kan het zijn dat in de verte en dichtbij kijken niet helemaal optimaal is, maar dit is vergelijkbaar met een multifocale bril.

Advies

De contactlensspecialist / optometrist bij jou in de buurt kan je helpen bij de juiste keuze in multifocale contactlenzen.

Dichtstbijzijnde oogzorgspecialist