Ineens zie je hele goedkope contactlenzen online, bij de drogisterij of zelfs in de supermarkt. Je vraagt je af of het wat is en twijfelt.
Niet iedere contactlens is hetzelfde, vergelijking met een schoen
Zo zijn contactlenzen gemaakt van verschillende soorten materialen, zijn de vormgeving en maten verschillend. Vergelijk het eens met een schoen. Is deze van leer, stof of kunststof? Dat maakt een heel verschil. Ruik maar eens aan je sokken aan het einde van een dag.
De breedte van de schoen. Is deze te smal, dan knelt de zijkant af en heb je pijn. Is de de schoen te breed dan loop je uit je schoen.
De grootte, maat, van de schoen is het meest bekende. Dit is waar je als eerste naar kijkt bij het kopen van een schoen en dan ga je passen en beoordeel je of de rest ook goed is.
De leest van de schoen. Dit is meer de pasvorm in de hoogte. Is die niet goed, loopt de schoen niet lekker.
De materialen van een contactlens
Er zijn veel verschillende soorten materialen waar contactlenzen van kunnen worden gemaakt. Ieder met zijn specifieke eigenschappen. Zo zijn er materialen die veel zuurstof doorlaten en materialen die juist vuil werend zijn. Je zou denken dat je dit beide wilt hebben, maar sommige ogen vragen juist om totaal andere materialen.
De contactlensvloeistoffen voor het schoonmaken en bewaren van de contactlenzen hebben heel veel invloed op het materiaal en het comfort van de contactlenzen. Laat je goed adviseren. Een goede contactlensvloeistof kan echt het verschil maken.
De maten van een contactlens
Bij een lens is de maatgeving niet veel anders dan bij een schoen.
Zo heb je de diameter. Is deze niet goed, dan zit de lens te vast of juist te los. Maar dit voel je niet direct.
Dan bestaat er de radius. Dit is de bolling van de lens. Dit is een getal, bijvoorbeeld 8,6. Echter dit getal zegt iets over een klein gedeelte van de lens. Niet over de hele vormgeving. En daarmee kan het ene merk met 8,6 goed zitten en de andere totaal niet. Helaas, ook dit voel je niet direct.
De hoogte van de lens staat nergens op een verpakking. Eerlijk gezegd is dit het belangrijkste van de hele lens. Een oog is niet rond als een voetbal, maar heeft een geleidelijk verloop. De contactlens die bij jouw ogen past, volgt dit geleidelijk verloop.
Goedkope contactlenzen
Niet iedere goedkope contactlens is slecht, laten we dat voorop stellen. Soms zijn het bekende merken die voor een spotprijs worden aangeboden. Vaak zijn dit dan merken die al heel lang op de markt zijn. De fabrikant heeft al nieuwe opvolgers welke verbeterd zijn en gewoon beter zijn voor je oog.
Soms worden er partijen ingekocht die gedumpt worden via internet. Als jouw merk hier tussen zit, heb je gewoon mazzel. Let wel op de houdbaarheidsdatum en het CE-keurmerk. Soms worden er contactlenzen aangeboden, terwijl deze niet voor de Europese markt bestemd zijn, hier staat geen CE keurmerk op. Er heeft dan een partijenhandel plaats gevonden, welke dubieus kan zijn.
Van veel contactlenzen die voor een lage prijs worden aangeboden is moeilijk te achterhalen wat voor lens het precies is. Hierdoor zal een oogzorgspecialist ook niet goed kunnen achterhalen wat de oorzaak is als jij problemen hebt met je ogen. Dat de oogzorgspecialist je kan helpen is wel een ding wat zeker is.
Staar je niet blind op goedkope contactlenzen
Soms lijkt een aanbieding te mooi om waar te zijn. Bedenk dan dat je bij een oogzorgspecialist niet alleen komt voor de contactlenzen. Je komt daar ook voor de controles, aanpassing en advies.
Toch doen? Laat in ieder geval je ogen controleren
Koop jij je contactlenzen online, bij een drogist of bij een andere winkel? Laat in ieder geval je ogen en contactlenzen ieder half jaar controleren door een oogzorgspecialist. Zij kunnen de gezondheid van je ogen controleren en je adviseren.
Dichtstbijzijnde oogzorgspecialist
Maak online een afspraak voor een oogmeting bij een Pearle vestiging bij jou in de buurt !
Geef als eerste een reactie