Opeens lijken je armen korter te worden, net als dat de letters kleiner lijken te worden in het boek en moet de verlichting ineens vaker aan. Het moment is aangebroken, je moet aan de leesbril.
Sommigen zien het begin van de leesbril als het begin van de aftakeling. Zo zwaar hoef je dat toch echt niet te zien. Ach, we worden een dagje ouder en de meesten onder ons ook wijzer.
De eerste leesbril
Velen beginnen te experimenteren met leesbrillen. Eigenlijk best wel logisch. Je ziet de leesbrillen overal liggen. Eenmaal op je neus gezet, merk je al direct een verschil. De letters worden duidelijker.
Er zit echter een verraderlijk addertje onder het gras en dat is de sterkte. Welke sterkte heb jij nu precies nodig. Velen beginnen met een veel te hoge sterkte. De letters worden inderdaad wel lekker groot en makkelijk leesbaar. Echter te sterk, is niet goed.
Daarnaast wordt bij een kant-en-klaar leesbril geen rekening gehouden met de afstand tussen de ogen. Die is wel van belang omdat je anders niet door het middelpunt van het glas kijkt. Het middelpunt van het glas is niet hetzelfde als het midden van het glas. Heel verwarrend, zal daar een nog een artikel over gaan schrijven.
Kijk je niet door het juiste punt van het glas, dan krijg je daar last van. Dit kan in de vorm van vermoeidheid, hoofdpijn en algehele malaise zijn.
Verder heeft een kant en klare leesbril dezelfde sterkte voor het rechter en linker oog. En bij de meeste mensen is dat niet hetzelfde. Ook wordt er geen rekening gehouden met cilinders en andere oogafwijkingen.
Een goede leesbril
Een goede leesbril houdt rekening met de sterkte voor ieder oog apart, de afstand tussen de ogen en de samenwerking tussen de ogen. Verder is de leesbril afgestemd op de afstand waarop jij lekker leest.
Deze leesbrillen kunnen worden aangemeten door een oogzorgspecialist bij jou in de buurt. Loop gewoon eens binnen en laat je adviseren.
Leesbril naast contactlenzen
Draag jij al contactlenzen en begin je met de eerste leesproblemen? Geef dit aan bij je contactlensspecialist. Deze kan je helpen aan een leesbril. Dit kan ook een kant-en-klare leesbril zijn. De specialist kan jou hierin het beste adviseren. Echter het is ook mogelijk om het met contactlenzen op te lossen.
Contactlenzen waarmee je ook kunt lezen
Wil je niet de hele dag met een leesbril rondlopen die je iedere keer weer op en af moet zetten, denk dan eens aan contactlenzen die voor alle afstanden geschikt zijn. Dit zijn multifocale contactlenzen.
Multifocale contactlenzen zijn ideaal voor mensen die veel afwisselend moeten kijken op alle afstanden. Denk bijvoorbeeld aan autorijden, op kantoor, achter de computer of gewoon voor het lezen van een boek.
Bijna iedereen is geschikt voor multifocale contactlenzen. Jouw oogzorgspecialist kan je informeren over de mogelijkheden voor jouw specifieke behoeften.
Dichtstbijzijnde oogzorgspecialist
Maak online een afspraak voor een oogmeting bij een Pearle vestiging bij jou in de buurt !
Geef als eerste een reactie